Do góry

Dania główne Przepis na:

Wiórki

Dania główne

Autor: kinia431

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 2

Dodano: 15.08.2008

Odsłon: 1261

Przepis na kopiasty talerz wiorków

Składniki

  • 3/4 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • otarta skórka ze sparzonej cytryny,
  • masło lub oliwa do wysmarowania blachy
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka z cukrem i skórką cytrynową utrzeć do białości,dodać przesianą mąkę i ucierać chwilę, do uzyskania jednol;itej masy. Na blachę wysmarowaną cienko masłem lub oliwą nalewać łyżeczką długie paski szerokości ok. 1 cm i 20cm długości.Wstawić na kilka minut do gorącego piekarnika. Gdy zaczną żółknąć, podważyć nożem i szybko nawijać spiralnie na drewniany trzonek,trzymając blisko piekarnika, aby jak najdłużej utrzymać w cieple, gdyż w przeciwnym razie twardnieją i nie dadzą się skręcać, Podawać do lodów, kremów lub jako ciasteczka do herbaty

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń