Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta, a jakże smaczna zapiekanka. Idealna na obiad.
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 112
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 112
Składniki
Mleko dokładnie łączymy z jajkiem, mąką, proszkiem i szczyptą soli. Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki. Pieczarki oczyszczamy i kroimy na plasterki. Filety i cebule kroimy w kostkę. Całość podsmażamy na maśle, nadmiar płynu odparowujemy, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy i mieszamy ze startym serem oraz z osączoną z zalewy, kukurydzą. Farsz układamy na uprzednio usmażonych naleśnikach, zawijamy jak krokiety i układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy sos. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę, chwilę razem podsmażamy. Następnie wlewamy (cienkim strumieniem) mleko, cały czas mieszamy i gotujemy do momentu zgęstnienia. Do smaku doprawiamy cukrem, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Naleśniki zalewamy sosem i zapiekamy 45 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.