Do góry

Przekąski Przepis na:

zapiekanka pachnąca jesienią

Przekąski

Autor: annawk

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 6197

Dodano: 25.01.2009

Odsłon: 20811

niestety strasznie tucząca,ale ten smak....

Składniki

  • olej do smażenia
  • ziemniaki 3kg
  • grzyby leśne suszone lub mrożone-ile tylko macie
  • cebula 3 szt.
  • piersi kurczaka 2 szt
  • laska kiełbasy- jaką lubicie
  • kilka plastrów wędzonego boczku.
  • jajka 4 szt
  • kubek duży śmietany kwaśnej
  • ser zółty tarty 2 garści
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, pokroić w grube plastry i obsmażyć na złoto we frytownicy lub na patelni, wyłożyć nimi naczynie do zapiekania (pozostawić kilka plastrów na potem) i przyprawić. Grzyby suszone ugotować, mrożone - rozmrozić,cebulę zeszklić na oleju dodać grzyby (ugotowane lub rozmrożone), posolić i poddusić razem jakieś 10 min- wyłożyć na ziemniaki.Kurczaka pokroić (właściwie nie ma znaczenia jak), kiełbasę - na plasterki i podsmażyć razem , potem wyłożyć na grzyby.Na wierzchu ułożyć pozostałe ziemniaki i plastry boczku- doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowane danie piec ok.20 min w piekarniku-180 st. Jajka rozbełtać ze smietaną , lekko posolić , wylać to na zapiekankę , posypać serem żółtym i zapiekać kolejne 10 min. Potem już jest gotowe i smaczne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

annawk 05 lutego 2009 cytat z przepisu -"Kurczaka pokroić (właściwie nie ma znaczenia jak), kiełbasę - na plasterki i podsmażyć razem "

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 05 lutego 2009 kiełbasę podsmażamy razem z piersią kurczaka, zapomniałam napisać ale to zmienię w przepisie

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

beataz30 05 lutego 2009 Wszystko fajnie a tylko mam takie pytanko, czy piers z kurczaka ma być surowa czy obsmażona przed ułożeniem do naczynia

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń