Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedno z moich ulubionych dań. Niezwykle smaczne i aromatyczne danie na specjalne okazje :)
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 161
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 70
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1129
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 161
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 70
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1129
Składniki
Żeberka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ja kroję mięso tak, żeby w 1 kawałku były 2 kości. Mieszamy ze sobą keczup, sos worcester, miód, pokrojoną drobno cebule i masło. Tak powstałą marynatą nacieramy mięso.
Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, przekładamy mięso wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego i wkładamy je do piekarnika. Mięso pieczemy do momentu, aż zmięknie i zacznie odchodzić od kości (około 3h).
Gdy mięsko zacznie brązowieć, wyjmujemy je z piekarnika i obracamy na drugą stronę. Czynność powtarzamy, aż mięso będzie już miękkie.
Gdy żeberka będą już gotowe, wyjmujemy je na talerz, zlewamy tłuszcz, a zredukowany sos przekładamy na patelnię. Do sosu dodajemy 2 łyżki masła, podgrzewamy i mieszamy.
Żeberka podajemy z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami i sosem.
Smacznego!