Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka w sosie seczuańskim

Dania główne

Autor: patusia5

Przepisów i artykułów: 246 Ocena: 4255

Dodano: 10.04.2011

Odsłon: 27515

Dla zwolenników ostrych potraw. Więcej na moim blogu paulinka-to-ja.blogspot.com

Składniki

3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Żeberka: dzień przed przygotowaniem potrawy żeberka dzielimy na mniejsze części, nacieramy solą, pieprzem i chili i wkładamy do lodówki na noc. Następnie żeberka układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy szklanką octu (można lekko rozrzedzić wodą) i pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach przez 1,5-2 godzin, polewając mięso od czasu do czasu wytworzonym sosem.

  2. Sos: cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na łyżce oliwy. Paprykę kroimy w cienkie paseczki, pomidory blanszujemy i kroimy w kostkę. Paprykę, pomidory i pędy bambusa dodajemy do przesmażonej cebuli z czosnkiem, chwilę dusimy, a następnie zalewamy winem. Przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem, octem i sosem sojowym. Po kilku minutach dodajemy upieczone żeberka (można dodać wraz z pozostałym z pieczenia sosem). Dusimy kilka minut. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z kilkoma łyżkami wody, zagęszczamy sos. Gotujemy jeszcze około 3 minut. Podajemy z ryżem. Potrawa średnio ostra. Dla lubiących bardziej ostre potrawy sos można jeszcze przyprawić chili.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń