Do góry
Przepis spons.

Smacznie beztłuszczowo Przepis na:

Ziołowe polędwiczki z łódeczkami z ziemniaka i sałatką colesław

Smacznie beztłuszczowo

Autor: Smacznie_Beztluszczowo

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 166

Dodano: 18.10.2016

Odsłon: 1939

Klasyczny obiad – mięso pachnące ziołami, cudnie chrupiące ziemniaki i sałatka z białej kapusty – to kolejna propozycja pysznego dania, które przygotujecie z największą łatwością. Kto z nas nie lubi chrupiących frytek czy ziemniaków. Łódeczki z ziemniaka smażone w urządzeniu Airfryer są obłędnie chrupiące na zewnątrz, a w środku zachowują delikatną strukturę – tylko z jedną łyżką oleju. Smażone przy wykorzystaniu gorącego powietrza zyskują na walorze smakowych i są bardziej zdrowe. Mięso pachnie ziołami, jest miękkie i delikatne. To pyszny obiad, skuście się!

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • świeże zioła
  • łyżka sosu sojowego
  • Ziemniaki:
  • 6 ziemniaków
  • 1 łyżka oleju
  • sól morska
  • Sałatka colesław:
  • ¼ główki kapusty
  • ½ cebuli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz do smaku
1-2 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy z błon ,myjemy, kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm i marynujemy w ziołach, czosnku, oliwie i przyprawach.

  2. Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy wzdłuż na pół, a następnie na mniejsze kawałki (uzyskujemy kształt półksiężyca). Ziemniaki przekładamy do miski, zalewamy wodą. Płuczemy je ok. 20 minut. Po tym czasie odcedzamy ziemniaki, osuszamy i skrapiamy oliwą.

  3. Urządzenie Philips Airfryer rozgrzewamy do 160 stopni. Przekładamy ziemniaki do koszyczka i smażymy je przez ok 12-15 minut. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 190 stopni, dokładamy zamarynowane mięso i całość smażymy jeszcze ok. 10-12 minut.

  4. Aby przygotować sałatkę, siekamy kapustę. Dodajemy pokrojoną drobno cebule i startą marchewkę. Warzywa mieszamy z majonezem, oliwą, sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń