Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grzybowa to moja ulubiona zupa, którą przyrządzam niezmiennie od kilku lat (jedynie na Wigilię nie dodaję pieczarek). Klasyczna, której smak pamiętam z dzieciństwa, idealnie doprawiona i z domowym makaronem... tego smaku się nie zapomina :) Do większości tego rodzaju zup dodaje się śmietanę. Dla mnie to zupełnie nie do przyjęcia!
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 438
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 12694
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 94
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 438
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 12694
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 94
Składniki
Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy mrożone grzyby. Gdy puszczą wodę, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Grzyby dusimy pod przykryciem ok 10 minut i przekładamy do 3 l garnka razem z powstałym podczas duszenia sosem.
Marchew, pietruszkę i seler obieramy, a następnie trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w piórka. Na tej samej patelni co dusiliśmy grzyby, roztapiamy pozostałe masło i dodajemy warzywa. Całość podsmażamy ok 5 minut.
Do grzybów dodajemy warzywa i wlewamy wywar drobiowy. Zupę gotujemy na małym ogniu ok 15 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wegetą, a także dodajemy makaron. Do zupy grzybowej możecie użyć dowolnego wywaru - drobiowego, wołowego lub grzybowego, ale jeżeli go nie macie, bez problemu zrobicie ją na czystej wodzie (masło ze smażenia warzyw da odpowiedni smak). Zupę możecie również zabielić śmietanką 30%, ale ja osobiście tego nie robię (zabielam jedynie pieczarkową). Zamiast makaronu, śmiało można dodać ziemniaczki :) SMACZNEGO :)
zdj
zdj