Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pomidorowa z klopsikami

Zupy

Autor: Tosca

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 1914

Dodano: 15.10.2009

Odsłon: 5630

Smaczne i aromatyczne danie.

Składniki

  • mięso mielone (ja używam wieprzowego), 0,5 kg
  • jajko, 1 szt
  • mała czerstwa bułka namoczona, 1 szt
  • pieprz, sól, ziele angielskie, liśc laurowy, papryka w proszku, cukier, do smaku
  • cebula mała, 1 szt
  • ryż ugotowany, 1 woreczek
  • przecier pomidorowy, 1 słoiczek
  • Śmietana kremówka, 3-4 łyżki
  • mąka, 1 łyżka
  • koperek, do przybrania
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W garnku zagotuj wodę (ok. litra, może nieco mniej) z zielem angielskim i liśćmi laurowymi (3-4 szt). Z mięsa, jajka, bułki, posiekanej cebuli, ryzu, pieprzu i soli zrób klopsiki. Obtaczaj je w mące i wrzucaj do garnka z wrzątkiem. Gdy sie ugotują, doadaj przecier, papryke w proszku i łyzkę cukru, doprowadź do wrzenia i dodaj śmietanę (aby się na pewno nie zwazyła, dodaj najpierw do odrobiny zupy, wymieszaj i dodaj resztę). Podawaj gorące, posypane koperkiem. Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

madziak 11 listopada 2009 Zrobiłam dziś Twoją pomidorówke z pulpetami i muszę przyznać, żę wszystkim bardzo smakowała. Smaczna odmiana pomidorowej z kluskami ;)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń