Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa ziołowa z fasolą

Zupy

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20670

Dodano: 12.03.2009

Odsłon: 1110

Prześlicznie zielona, wiosenna, zdrowa zupka ziołowa dla smakoszy i nie tylko:) smacznego:)

Składniki

  • ziemniaki, 4
  • mała cukinia, 1
  • cebula, 1
  • szpinak, 20 dkg
  • zielona fasolka szparagowa, 15 dkg
  • olej, 2 łyżki
  • bulion warzywny (z kostki lub domowy), 4-6 szklanek
  • sół
  • biały pieprz (najlepiej świerzo mielony)
  • starra gałka muszkatołowa
  • kwaśna śmietana lub gęsty jogurt
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Obierz cebulę, czosnek oraz ziemniaki. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę a ziemniaki na małe kawałeczki. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć przygotowane warzywa. Mieszając smaż 2-3 minuty. Następnie dolej bulion, zagotuj.

  2. Cukinię pokrój w kostkę, wrzuć do garnka i gotuj, tak długo aż wszystkie warzywa będą miękkie. Szpinak opłucz, pokrój na kawałki, dodaj do zupy. Gotuj jeszcze 5 minut. Zupę zmiksuj na gładko. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

  3. Fasolkę opłucz, strączki oczyść, pokrój na duże kawałki. Wrzuć do posolonego wrzątku, pczekaj, aż woda ponownie zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj ok. 5 minut. Fasolkę przełóż do zupy, zamieszaj. Rozlej do miseczek, ew. udekoruj z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń