Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie muszą być święta żeby upiec babkę. Prosta i szybka w wykonaniu babka budyniowa.
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 2951
Ciasteczka są bardzo smaczne, aromatyczne i słodkie. Idealne do kubka kawy lu...
Odsłon: 3347
Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...
Odsłon: 111
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 40
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 2951
Ciasteczka są bardzo smaczne, aromatyczne i słodkie. Idealne do kubka kawy lu...
Odsłon: 3347
Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...
Odsłon: 111
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 40
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek, mąkę mieszamy w oddzielnej miseczce z budyniami i proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą jasną masę. Do utartych żółtek z cukrami dodajemy miękkie masło i ponownie ucieramy na pulchną masę. Do utartej masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę z budyniami i proszkiem do pieczenia, cały czas ucieramy do ładnego połączenia się składników. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Ubitą pianę przekładamy do miski z utartym ciastem, całość delikatnie mieszamy patką do ładnego połączenia ciasta z pianką.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem, posypanej bułką tartą formy z kominkiem. Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza do suchego patyczka (bez wcześniejszego nagrzewania piekarnika).
Po upieczeniu pozostawiamy babką w piekarniku z lekko uchyloną klapą na 15-20 minut. W między czasie w małym rondelku robimy lukier, wsypujemy szklankę cukru pudru, 1 łyżeczkę mleka w proszku i dodajemy sok z połowy cytryny, mieszamy do powstania gładkiej gęstej masy. Po całkowitym ostudzeniu wyjmujemy babkę z formy, ścinamy wierzch, odwracamy i polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. Polaną babkę lukrem możemy posypać kandyzowaną skórką pomarańczy.
Smacznego!!!