Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Banoffee pie to deser, który po raz pierwszy zaserwowano w brytyjskiej restauracji The Hungry Monk w 1972 roku. Dzięki znakomitemu połączeniu maślanego spodu z masą toffie, bananami i bitą śmietaną, szybko zyskiwał na popularności. W 1974 roku przepis ukazał się w wersji drukowanej, z tego powodu zaczęto serwować go w innych restauracjach, a także przygotowywać w gospodarstwach domowych. Oryginale banoffee pie serwuje się na kruchym spodzie, my jednak zaproponujemy Wam szybszą wersję, bez pieczenia.
Blaszka o wymiarach 24 cm
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 20
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 540
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 10555
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 20
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 540
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 10555
Składniki
Ciasteczka owsiane zmiksuj w blenderze na drobny pył i przełóż do miski. Masło rozpuść w garnuszku, dodaj do ciastek i dokładnie ze sobą wymieszaj. Gotową masą wyklej spód i brzegi blaszki na tartę.
Banany obierz, pokrój w grubsze plastry i skrop sokiem z cytryny. Śmietankę ubij na sztywno wraz z łyżką cukru pudru.
Na ciasteczkowym spodzie rozprowadź równomiernie masę kajmakową. Na jej wierzchu poukładaj plasterki bananów. Przykryj je ubitą śmietaną.
Ciasto banoffee pie udekoruj startą na tarce gorzką czekoladą.