Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czyli beza krucha, mocno wysuszona, chrupka. Różni się od bezy francuskiej tym że białka do niej są podgrzewane na parze. Efekt ? Na pewno jest stabilniejsza i lepsza do wszelkich bezowych dekoracji.
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20235
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 146
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2085
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2727
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 727
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20235
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 146
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2085
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2727
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 727
Składniki
Białka wbijamy do garnka. Na parze podgrzewamy je wraz z cukrem do jego rozpuszczania - ciągle mieszając. Uwaga nie należy zbyt długo białek podgrzewać. Odstawiamy do przestudzenia na 10 min. Następnie ubijamy w mikserze na najwyższych obrotach do czasu kiedy beza zaczyna być sztywna. Pod sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. (jeśli chcemy mieć kolorowe bezy dodajemy barwnik w żelu)
Do rękawa cukierniczego nakładamy bezę następnie wyciskamy nią dowolne kształty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni następnie od razu zmniejszamy temperaturę do 90-100 stopni w zależności jaki macie piekarnik (jedne mocniej grzeją inne ciut mniej) suszymy w takiej temperaturze przez 2h.