Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli nachodzi mnie ochota na słodką przekąskę, to na myśl mi przychodzi czekoladowe ciasto. Na brownie z bananami na pewno nie tylko ja się na nią skuszę :) Jako ciekawostkę napiszę, że podobnie jak w przypadku wielu znanych specjałów, tak i wynalezienie brownie przypisuje się wielu autorom. Znana jest opowiastka o pewnej bibliotekarce, która zapomniała dodać do ciasta z czekoladą proszku do pieczenia, ale… to tylko opowiastka! Jedno jest pewne – ojczyzna brownie jest USA.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Składniki
Białka jaj oddzielamy od żółtek. Czekoladę łamiemy na kawałki. Mąkę pszenna, ziemniaczaną i proszek do pieczenia łączymy i przesiewamy. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Do czekoladowej masy dodajemy śmietankę oraz cukier. Podgrzewamy mieszając. Po czym studzimy. Do wystudzonej czekoladowej masy dodajemy żółtka oraz przesianą mąkę. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i stopniowo dodajemy do czekoladowej masy. Delikatnie mieszamy. Formę o wymiarach około 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią masę. Na wierzchu układamy pokrojone w plastry banany. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180°C. Ciasto na pewno doda nam energii, jeśli zjemy go do porannej kawy, albo umili popołudnie z filiżanką herbaty. Polecam!