Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto idealne dla wielbicieli chałwy i nie tylko. Ciasto jest bardzo delikatne, lekkie i puszyste
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 29
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 279
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1214
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 121
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 29
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 279
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1214
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 121
Składniki
CIASTO: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Podczas miksowania białek stopniowo dodajemy do nich cukier, cukier wanilinowy oraz żółtka. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniami. Sypkie składniki wsypujemy do wcześniej przygotowanej masy i miksujemy do połączenia się składników. Gotową masę przelewamy do blachy i pieczemy 30 minut w temperaturze 160 stopni. Po wystygnięciu ciasta przekrawamy je na dwie równe części.
MASA CHAŁWOWA: Budynie gotujemy na mleku i odstawiamy do ostygnięcia. W misce ucieramy margarynę na gładką masę, stopniowo dodając po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodajemy pokruszoną chałwę i chwilę jeszcze miksujemy, aby składniki się połączyły.
Masę chałwową dzielimy na dwie części (3/4 kremu i ¼ kremu). Większą częścią kremu smarujemy jeden placek upieczonego wcześniej ciasta i przykrywamy go drugim. Wierzch ciasta smarujemy pozostałą, mniejszą częścią kremu. Na wierzch możemy zetrzeć na tarce czekoladę. Ciasto wstawiamy do lodówki.