Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mało słodkie ciastka na deser lub jako przekąska, alternatywa dla batonów typu musli.
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 771
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 3047
Ciasteczka są bardzo smaczne, aromatyczne i słodkie. Idealne do kubka kawy lu...
Odsłon: 3613
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 771
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 3047
Ciasteczka są bardzo smaczne, aromatyczne i słodkie. Idealne do kubka kawy lu...
Odsłon: 3613
Składniki
Na stolnicę lub matę wysypujemy mąki, dodajemy cukier, olej, sól, jedno całe jajko i białko drugiego jajka. Zagniatamy ciasto.
Migdały siekamy (niezbyt drobno), śliwki kroimy na kawałki. Pozostałe żółtko bełtamy z maślanką, dodajemy cynamon.
Do ciasta dosypujemy migdały, płatki owsiane, śliwki i skórkę z cytryny i ugniatamy, aż składniki się połączą. Ciasto formujemy w dowolne płaskie kształty i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Mnie zależało na dużych krążkach, więc kawałki odrywanego ciasta formułowałam w kulkę, którą następnie rozpłaszczałam na krążek. Ciastka smarujemy przygotowaną glazurą z żółtka, maślanki i cynamonu.
Pieczemy ok. 30 - 35 min. w temp. 180 st. C. Ciastka wychodzą dość twarde, długo się przechowują.