Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto beskidzkie to połączenie kakaowego biszkoptu, kremu adwokatowego i bezików. Dzięki temu nie jest za słodkie, rozpuszcza się w ustach i skusi każdego łasucha.
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 288
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 138
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4954
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2329
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 288
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 138
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4954
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2329
Składniki
Przygotuj beziki: ubij białka na gęstą pianę, zaczynając od najmniejszych obrotów. Cały czas miksując, dodawaj po 1 łyżce cukru. Kontynuuj ubijanie do momentu aż piana zacznie stawać się coraz bardziej płynna. Masę przełóż do rękawa cukierniczego. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformuj beziki. Wstaw je do nagrzanego piekarnika na 110 st. i piecz je przez 90 minut. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj biszkopt. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp powoli cukier, a następnie po jednym żółtku. Dodaj przesianą wcześniej mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
Formę o rozmiarze 24x30 c, wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. Celsjusza z funkcją góra-dół. Piecz przez ok. 25 minut lub do suchego patyczka.
Przygotuj krem. Do miski wlej mocno schłodzoną śmietankę. Ubij ją z cukrem pudrem na największych obrotach miksera, by była sztywna. Bardzo powoli wlej adwokat, cały czas miksując. Na koniec dodawaj partiami serek mascarpone nie przerywając miksowania. Krem powinien być sztywny.
Do masy adwokatowej dodaj ok. 250 g wcześniej przygotowanych, zimnych bezików. Dokładnie wymieszaj. Nałóż krem na biszkopt i wyrównaj. Wstaw całość do lodówki na kilka godzin.
Kiedy masa stężeje, przygotuj polewę do dekoracji. W kąpieli wodnej rozpuść pokruszone kawałki czekolady w mleku. Łyżką albo pędzelkiem do dekoracji zrób na kremie dekoracyjne zawijasy z polewy. Ciasto ponownie wstaw do lodówki, by czekolada stężała.
To ciasto beskidzkie zostało przygotowane bez użycia żelatyny. Przechowuj je w chłodnym miejscu i unikaj długotrwałego wystawiania na działanie promieni słonecznych.