Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto karczmarki to wariacja na temat szwajcarskiego ciasta orzechowego. Jest wyjątkowo kruche, z mocno słodkim, orzechowym nadzieniem. To ciekawa propozycja do niedzielnej kawy. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy tylko kilka składników!
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 13
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 414
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 878
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 13
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 414
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 878
Składniki
Przygotuj ciasto. Przesiej mąkę i dodaj pokrojone w drobne kawałki masło. Dołóż resztę składników i wszystko wyrób na jednolitą masę. Zawiń masę w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. Podziel je na dwie części – 1/3 i 2/3.
Większą część ciasta rozwałkuj. Wyłóż nim spód okrągłej blachy o średnicy 20 cm.
Przygotuj nadzienie. W rondelku podgrzej cukier do brązowego koloru. Do karmelu dodaj orzechy włoskie i całość dobrze wymieszaj, najlepiej widelcem. Masa powinna mieć dość jednolitą strukturę, a wszystkie orzechy być dobrze oblepione karmelem. Do nadzienia dodaj śmietanę i całość zagotuj, cały czas mieszając widelcem. Zdejmij rondelek z ognia i lekko przestudź zawartość.
Nadzienie wylej na ciasto w blaszce. Rozwałkuj cienko pozostałą 1/3 część ciasta. Przykryj nim wylane w blaszce nadzienie i dotnij, by było dobrze dopasowane do rozmiaru blaszki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 st. Celsjusza i piecz ciasto przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. i piecz przez kolejne 35 minut, do ładnego zrumienienia ciasta. Ciasto karczmarki świetnie pasuje do bitej śmietany i lodów.