Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto kokosowa pokusa"
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 435
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 12537
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 91
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 435
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 12537
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 91
Składniki
Ciasto: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, ciągle mieszając. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Z żółtek i cukru utrzyj kogel mogel. Wlej do niego przestudzoną czekoladę. Mąkę przesiej z proszkiem, solą i kakao. Wymieszaj z masą czekoladową.
Ubij białka ze szczyptą soli. Połącz delikatnie z masą, domieszaj ocet. Piecz 60 min w 180oC.
Krem: żelatynę rozpuść w 4 łyżkach wrzątku. Kremówkę ubij z cukrem i 2 łyżkami wiórków. Powoli wlej ostudzoną żelatynę i wymieszaj.
Ciasto przekrój na 3 blaty, nasącz je sokiem. Odłóż 1/3 kremu. Resztą przełóż krążki ciasta, dociśnij. Wierzch i boki tortu posmaruj resztą kremu, obsyp wiórkami. Schłodź.
Zamiast kakao
Jeśli zależy Ci na ciemnym kolorze biszkoptu, zastąp kakao kilkoma kroplami czarnego barwnika spożywczego.Źródło: Naj