Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto makowo-budyniowe z jabłkami"
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 452
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 139
Lubisz grzyby i poza sezonem tęsknisz za ich smakiem? Skorzystaj z rewelacyjn...
Odsłon: 1451
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 452
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 139
Lubisz grzyby i poza sezonem tęsknisz za ich smakiem? Skorzystaj z rewelacyjn...
Odsłon: 1451
Składniki
Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto. Owiń je w folię, włóż do lodówki na ok. 30 min. Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny.
Do 150 ml mleka dodaj cukier oraz proszki budyniowe, wymieszaj. Pozo- stałe mleko zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wlej rozpuszczone budynie. Mieszając gotuj aż masa zgęstnieje. Budyń podziel na dwie części, do jednej wsyp mak, wymieszaj. Wystudź.
Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki tortownicy (wcześniej posmaruj ją tłuszczem i posyp bułką tartą). Do budyniu z makiem dodaj jajko, wymieszaj. Masę przełóż na schłodzone ciasto. Wstaw do lodówki na ok. 15 min.
Do drugiej porcji budyniu dodaj jajko, wymieszaj. Przełóż na masę budyniowo-makową. Na wierzchu rozłóż plasterki jabłek. Piecz ok. 50 min w temp. 180°C. Dżem przełóż do rondelka, podgrzej. Posmaruj nim wierzch jabłek i wstaw ciasto do piekarnika na ok. 10 min.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 370 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie