Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto owocowa rozpusta"
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20245
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 163
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2197
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20245
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 163
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2197
Składniki
Ciasto: obie mąki przesiej z proszkiem. Masło posiekaj, połącz z mąkami. Dodaj żółtka i cukier. Zagnieć ciasto. Odłóż mały kawałek. Resztę rozwałkuj, przełóż do foremki wyłożonej pergaminem, ponakłuwaj widelcem. Wstaw do lodówki na 30 minut. Piecz 10 minut w 180oC.
Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój na ćwiartki. Przygotuj masę – wiórki wymieszaj z mąką. Masło utrzyj z cukrem i jajkiem. Wsyp wiórki z mąką. Całość wymieszaj.
Masę kokosową rozsmaruj cienką warstwą na podpieczonym spodzie tarty. Śliwki rozłóż na kształt rozety, skórką do dołu. Odłożone ciasto rozwałkuj i wytnij małe ozdoby, np. listki. Przyklej je na boku tarty. Ciasto wstaw ponownie do piekarnika nagrzanego do 190oC i piecz 20 minut. 5 minut przed końcem posyp wierzch tarty pokruszonymi płatkami kokosowymi.Źródło: Naj