Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis można wykorzystać do zrobienia pysznych eklerków z dowolnym wypełnieniem. Najlepiej smakują wypełnione śmietaną kremówką i polane roztopioną czekoladą.
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 146
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 59
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1079
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 146
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 59
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1079
Składniki
W garnku zagotować wodę z masłem i solą.
Dodać mąkę i nie ściągając z palnika mieszać / ucierać drewnianą łyżką ciasto przez ok 2-3 min, uważając żeby nie przywarło do spodu. Ciasto powinno być klejące i błyszczące. Ostudzić.
Ciasto zmiksować z jajkami dodając po jednym i chwilkę miksując do połączenia. Ciasto powinno być gładkie.
Ciasto parzone przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w postaci gwiazdki np. Wilton 1M. Wyciskać na blachę (wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia) okrągłe ciastka o szerokości około 4 cm, pojedynczą warstwę. Zostawić odstęp między nimi około 3 cm. Eklerki powinny mieć długość ok 15 cm.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 25 min do ładnego zarumienienia.
Eklerki można szprycować dowolnym kremem i polać np. roztopioną czekoladą.