Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto które zawsze się udaje ;)
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 13
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 414
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 878
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 13
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 414
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 878
Składniki
Masło siekamy z mąką i proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, 5 żółtkami i kwaśną śmietaną. Szybko zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto dzielimy na 3 równe części (u mnie jedna z części - ta, która idzie jako spód ciasta jest odrobinę większa od pozostałych),Uformować 3 kule, owijamy folią spożywczą i wkładamy je do lodówki na 60 minut. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, powoli - łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta i błyszcząca masa bezowa. Dodajemy skrobię ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. .Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce na dno formy. Na ciasto nakładamy grubą warstwę dżemu porzeczkowego Na to ścieramy drugą część ciasta i delikatnie wykładamy na nie masę bezową.. Na wierzch śćieramy ostatnią część ciasta. Pieczemy około 40 - 50 minut w temperaturze 180ºC, najlepiej bez termoobiegu. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, by piana nie opadła. Kroimy po całkowitym wystudzeniu. SMACZNEGO!!