Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mokra, aromatyczna babka do kawy i na drugie śniadanie.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 33
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 200
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 33
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 200
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj miękką margarynę, cukier i cukier puder (zostaw łyżeczkę na posypanie ciasta po upieczeniu).
Przesiej mąkę i proszek do pieczenia.
Sparz cytrynę. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach skórkę i wyciśnij sok.
Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno.
Utrzyj żółtka z margaryną i cukrem do białości. Ciągle ucierając dodaj sok i skórkę z cytryny oraz wódkę, następnie pianę z białek. Zmniejsz obroty miksera i delikatnie, stopniowo dodaj mąkę.
Formę natrzyj margaryną, która została na papierze (opakowaniu) i podsyp bułką tartą. Następnie wlej ciasto, a jego wierzch posyp sezamem.
Piecz ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw babkę na 15 minut bez otwierania. Potem uchyl drzwiczki i poczekaj aż ciasto trochę przestygnie. Wyjmij babkę z formy i posyp pozostałym cukrem pudrem.