Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to baza do innych słodkich cudeniek:)
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 15
Bardzo lubimy chińszczyznę - często zwiedzamy różne restauracje i bary w posz...
Odsłon: 23688
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20255
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 15
Bardzo lubimy chińszczyznę - często zwiedzamy różne restauracje i bary w posz...
Odsłon: 23688
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20255
Składniki
W garnku podgrzać mleko. Do miseczki wkruszyć drożdże i rozetrzeć z 3 łyżkami mleka i 1 łyżką cukru. Do garnka z mlekiem dodać sól, masło i oba cukry. Rozpuścić. Wsypać 1kg. mąki do miski, dodać jajka, zawartość garnka i drożdże. Wymieszać robotem lub ręcznie. Ciasto jest rzadkie, więc trzeba dosypywać stopniowo mąkę- ok. 2-3 szklanek - zależy od mąki. Na końcu rodzynki i skórkę- kto co lubi:) Ciasto wyrabiać do momentu, gdy będzie odchodzić od miski lub ręki. Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do miękkiego masła wsypać ok.5 łyżek cukru i 3 łyżek mąki- zrobić kruszonkę. Blaszkę wyłożyć papierem. Ciasto zagnieść jeszcze raz i rozłożyć w blaszce, posypać kruszonką. Zostawić na jakieś 15min., by się ruszyło, a w tym czasie nagrzać piekarnik- 170st. Ciasto piec ok. 50 min. Lukier zrobić trochę gęstszy, ponieważ polejemy nim gorące ciasto- wtedy jest lśniący :)
Nie przejmujemy się, gdy troszkę opadnie środek- tak jak na zdjęciu- zakalca nie było:))