Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drożdżowe zwierzaki"
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 25
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 275
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 103
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 25
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 275
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 103
Składniki
Przesiej do miski 45 dag mąki (resztę od łóż na kruszonkę). Pośrodku zrób dołek. Drożdże pokrusz, utrzyj z ciepłym mlekiem i cukrem pudrem. Wlej do dołka.
Gdy zaczyn drożdżowy urośnie, dodaj do miski 10 dag rozpuszczonego i schłodzonego masła, 3 żółtka, szczyptę soli oraz 5 dag wiórków kokosowych.
Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto drożdżowe. Przykryj je czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 60 minut. Ciasto powinno podwoić objętość.
W tym czasie zagnieć kruszonkę z odłożonej mąki, reszty posiekanego zimnego masła oraz cukru kryształu i pozostałych wiórków kokosowych. Odłóż do lodówki do schłodzenia.
Wyrośnięte ciasto raz jeszcze zagnieć, a następnie rozwałkuj na płat o grubości 1 cm. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Za pomocą foremki lub zrobionego wcześniej szablonu wytnij z ciasta 12 wielkanocnych zwierzaków (zajączków lub baranków).
Ułóż je na blasze, posmaruj ostatnim żółtkiem i posyp kruszonką. Zrób oczy z rodzynek. Piecz 30 min w 170 st.
Nie wyrzucaj niezjedzonych resztek ciasta drożdżowego. Pokrój je na kawałki, wysusz, a potem zmiel w maszynce do mięsa. Otrzymasz słodką bułkę tartą, którą później możesz wykorzystać do innych wypieków.
Czas ok. 60 min; porcja – 380 kcal, cena 1,10 złŹródło: Świat kobiety