Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Francuskie kremówki"
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 382
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 9954
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 47
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 382
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 9954
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 47
Składniki
porcji, czas ok. 50 min; sztuka – 310 kcal, cena 1,70 zł
Krok pierwszy
2/3 porcji mleka wlej do rondla. Dodaj cukier, zagotuj. Na wrzące mleko wlej rozpuszczony w reszcie mleka proszek budyniowy. Gotuj, mieszając, 2 min. Odstaw budyń do wystudzenia.
Krok drugi
Ciasto francuskie przełóż do pokrytej pergaminem podłużnej formy. Utwórz wysoki rant. Biały ser przepuść przez maszynkę. Dodaj do zimnego budyniu, zmiksuj na gładki krem. Masę wyłóż na ciasto.
Krok trzeci
Ciasto z masą serowo- budyniową piecz około 30 minut w temperaturze 180 st. Wystudź w formie, wyjmij. Zimną kremówkę ubij na sztywno. Jeśli chcesz, możesz ją dosłodzić 2-3 łyżkami cukru.
Krok czwarty
Zimną masę serowo-budyniową posmaruj dżemem. Kiwi obierz, opłucz, pokrój w plasterki. Ubitą kremówkę przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciśnij na ciasto. Udekoruj plasterkami kiwi i pokrój.Źródło: Świat kobiety