Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Francuskie pakieciki z bakaliami"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 13
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 414
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 878
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 13
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 414
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 878
Składniki
Płat francuskiego ciasta rozwiń, pozostaw w pokojowej temperaturze, aż rozmarznie. Jabłka umyj, osusz, ostrożnie wytnij środki, tak aby nie uszkodzić ścianek owoców.
Bakalie posiekaj. Wymieszaj z cukrem i cynamonem. Wydrążone jabłka napełnij bakaliowym nadzieniem. Odetnij kawałek ciasta francuskiego, wytnij z niego listki. Resztę potnij na 4 kwadraty.
Jabłka ustaw na kwadratach ciasta. Rogi unieś, zlep ponad jabłkami. Przylep listki. Jabłka ustaw na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C. Piecz ok. 30 minut. Podawaj np. polane miodem.Źródło: Naj