Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i bardzo łatwe w przyrządzeniu w kolorach jesieni ciasto jogurtowe z budyniem i jabłkami.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Składniki
Gotujemy budyń wg instrukcji na opakowaniu. Jeśli jest bez cukru dodajemy do niego 2 łyżki cukru. Do miski wbijamy jajka i ubijamy na najwyższych obrotach do uzyskania puszystej piany wraz z cukrem i aromatem. Zmniejszamy obroty a następnie dodajemy olej i jogurt. Następnie dodajemy stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli i wszystko delikatnie mieszamy do połączenia składników (nie wolno miksować na tym etapie ciasta).
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 20x20 cm wylewamy ciasto. Następnie wylewamy budyń tworząc kratkę. Obieramy jabłka, kroimy w ćwiartki a następnie plasterki i układamy w miejsca gdzie budyniu. Pieczemy w piekarniku 50 min w temperaturze 180 stopni. Podajemy dobrze wystudzone aby budyń mocno się ściął.