Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Jogurtowe ciasto z truskawkami"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym. Ubij sztywną pianę z białek i cukru. Obie masy ostrożnie połącz i wymieszaj z mąkę i kakao. Gotowe ciasto wlej do formy z wyższym brzegiem wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką półgrubą. Piecz 15 minut w 180°C.
Kiedy ciasto się upiecze, odstaw i poczekaj, aż wystygnie w formie. Wymieszaj jogurt z kwaśną śmietaną i cukrem. Żelatynę namaczaj przez 5 minut w 100 ml zimnej wody. Następnie podgrzej ją niemal do punktu wrzenia i gorącą wlej do przygotowanego nadzienia. Bitą śmietanę delikatnie wmieszaj do masy.
Połowę kremu rozsmaruj na upieczonym spodzie i ułóż na nim pokrojone truskawki (250 g). Ostrożnie rozsmaruj resztę kremu i wygładź powierzchnię szpatułką. Wstaw do lodówki do stężenia. Kiedy ciasto stężeje, pokrój w kwadraty i udekoruj połówkami pozostałych truskawek.
Czas przygotowania: 45 minut . Poziom: średni. Porcja 229 kcal.Źródło: TV14