Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kajmakowo-orzechowe ciasto"
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20236
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 148
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2093
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2727
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 727
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20236
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 148
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2093
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2727
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 727
Składniki
Do przesianej mąki dodaj cukier, pokrojony na małe kawałki tłuszcz oraz wodę. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 min. Schłodzonym ciastem wylep dno formy. Piecz 20 min w temp. 180°C.
Do rondelka wlej mleko, dodaj miód oraz masło. Gotuj jeszcze 15-20 min, ciągle mieszając, aż całość zgęstnieje. Gorącą masę wylej na wystudzony kruchy spód. Odstaw, by zastygła.
Do rondelka włóż masło, dodaj cukier i miód, mieszając podgrzewaj, aż się połączą. Dodaj posiekane orzechy i całość jeszcze chwilę podgrzewaj. Lekko ciepłą masę rozłóż na masie kajmakowej. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku.
W rondelku podgrzej konfiturę, dodaj sok z pomarańczy. Wlej rozpuszczoną żelatynę, wystudź. Wierzch ciasta posmaruj tężejącą glazurą.
(bez czasu oczekiwania): 50 minut. Porcja: 570 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie