Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie ciasta zaparzanego z kremem budyniowym to klasyka. Polecam, ciasto jest przepyszne i zawsze się udaje.
Ciasteczka są bardzo smaczne, aromatyczne i słodkie. Idealne do kubka kawy lu...
Odsłon: 79
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 103
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 85
Pomysł na wegański obiad - stek z kalafiora. Wystarczy kilka prostych składni...
Odsłon: 798
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 78
Ciasteczka są bardzo smaczne, aromatyczne i słodkie. Idealne do kubka kawy lu...
Odsłon: 79
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 103
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 85
Pomysł na wegański obiad - stek z kalafiora. Wystarczy kilka prostych składni...
Odsłon: 798
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 78
Składniki
Szklankę wody wlewamy do garnka, dodajemy masło, doprowadzamy do wrzenia. Na gotującą wodę wsypujemy mąkę, energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje i stanie się jednolita. Do wystygniętej masy dodajemy po jednym jajku stale miksując na najwyższych obrotach, na koniec proszek do pieczenia. Ciasto wyrabiamy minimum 5 minut, powinno być dobrze napowietrzone. Dzielimy na pół, pieczemy oddzielnie dwa placki w formie około 25x35, ciasto rozsmarowujemy cienką warstwą ( łyżkę stale maczamy w wodzie, ciasto nie będzie się przyklejało), pieczemy około 30 minut, pierwsze 15 w temperaturze 200 stopni, kolejne w 180. Placki powinny być rumiane.
Szklankę mleka odlewamy, resztę wlewamy do garnka i zagotowujemy. Żółtko ucieramy z cukrem, dodajemy budyń, mąkę i resztę mleka, dokładnie mieszamy. Na gotujące się mleko, wlewamy rozmieszany budyń, zagotowujemy. Masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy po łyżce ostygniętego budyniu.
Gotową masę budyniową wykładamy na jeden z placków, przykrywamy drugim. Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc, wtedy masa stężeje, a placki zmiękną. Przed podaniem opruszamy cukrem pudrem. Smacznego.