Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszny deser:)
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 154
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 68
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1101
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 154
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 68
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1101
Składniki
Ciasto parzone: Zagotować wodę z masłem, wsypać powoli mąkę cały czas ucierając by nie było grudek, ostudzić. Do przestudzonego , wbijać jajka, dodać szczyptę soli, dokładnie utrzeć ciasto, odstawić w chłodne miejsce by odpoczęło.
Sos: Na suchej patelni skarmelizować cukier na jasno złoty kolor. Powoli dodać śmietankę (oraz brandy jak dla dorosłych). Gotować na małym ogniu do uzyskania konsystencji sosu.
Z ciasta nakładać łyżeczką maleńkie kluseczki na osolony wrzątek, przykryć i na dość dużym ogniu doprowadzić do wrzenia,a gdy wypłyną na wierzch wyjmować łyżką cedzakową, podawać natychmiast jako dodatek do zup lub pieczonych mięs. W tym przypadku ja szprycą cukierniczą wyciskałam 10 centymetrowe kluchy, na wrzątek. Gdy mamy gotowe kluchy polewamy je sosem i podajemy. Sos może nam służyć jako dodatek do pieczonych jabłek, gruszek , lub naleśników , placuszków.