Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kluski z serem, czyli leniwe"
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 21
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 577
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 10555
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 21
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 577
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 10555
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj, postaw na ogniu, by odparowały. Pozostaw do ostygnięcia. Zagnieć praską lub wraz z serem zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Dodaj jajka, masło, mąkę ziemniaczaną lub pszenną, cukier i kilka minut zagniataj.
Uformuj dłonią wałeczki o grubości 3 cm, spłaszcz płaską stroną noża. Pokrój w ukośne kawałki o szerokości 2-3 cm. Wrzucaj do osolonej wrzącej wody i gotuj 3 minuty.
Na patelni rozpuść masło, wymieszaj z bułką tartą. Dodaj odcedzone kluski i podsmażaj kilka minut. Podawaj z dżemem lub słodką śmietanką.
Czas: około 50 minut.Źródło: Dobry Tydzień