Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kopiec kreta z bananami"
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 20
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 270
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 97
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 20
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 270
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 97
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 1,20 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 210 kcal Białko 5 g/Tłuszcz 9,6 g/Węglowodany 31 g
Ciasto: Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Gdy piana jest gęsta, dodajemy po jednym żółtku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy. Delikatnie, łyżką, łączymy z masą jajeczną. Przekładamy do natłuszczonej formy o średnicy 26 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170oC. Pieczemy około 25 minut, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest już suche.
Masa: Z zimnego mleka odlewamy ćwierć szklanki. Do reszty wsypujemy śmietanki śnieżki. Ubijamy. W odlanym mleku rozpuszczamy żelatynę. Gdy napęcznieje, lekko podgrzewamy, mieszając. Letnią żelatynę wlewamy do masy, ubijamy mikserem.
Ze schłodzonego ciasta wydrążamy środek. Na spodzie ciasta układamy pokrojone w plasterki banany. Na banany wykładamy masę tak, aby utworzyła kopczyk. Wydrążone ciasto drobno kruszymy i mieszamy z gorzką czekoladą. Kruszonką posypujemy ciasto. Kopiec wstawiamy do lodówki na kilka godzin.Źródło: Rewia