Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kruche ciasto z galaretką truskawkową"
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 134
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 114
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 486
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1593
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 78
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 134
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 114
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 486
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1593
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 78
Składniki
10 porcji • : 30 min (plus chłodzenie ciasta) • tężenie galaretki: 4 godziny • 284 kcal/porcja • 2 zł/porcja
Rozpuść masło w rondelku i ostudź. Herbatniki pokrusz, po czym zmiksuj z masłem, cynamonem i cukrem.
Formę (najlepiej o wym. 20 x 30 cm)posmaruj cienko masłem i wyłóż na nią zmiksowane ciasto. Dociśnij je i wstaw do lodówki na 30 minut.
Na masę kremową zmiksuj twarożek z esencją waniliową i cukrem. Wyjmij z lodówki formę z ciastem i wyłóż na nie masę. Wstaw ponownie do lodówki na 30 minut.
Truskawki umyj i odszypułkuj. Osusz je dokładnie ręcznikiem papierowym. Jeśli są duże, pokrój je na pół.
Galaretkę w proszku zalej gotującą się wodą i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści (nie gotuj). Następnie dodaj truskawki i sok cytrynowy. Dobrze ostudzoną, gęstniejącą już galaretkę wraz z owocami wyłóż na schłodzony spód ciasta.
Wstaw formę z ciastem do lodówki przynajmniej na 3-4 godziny. Tuż przed podaniem pokrój ciasto na czworokątne porcje. Można podawać je samo lub z bitą śmietaną.Źródło: Olivia