Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Lekkie ciasto porzeczkowe"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Ubij pianę z białek i cukru. Ubijając, dodawaj żółtka. Do ubitej masy wmieszaj przesianą mąkę i wymieszaj. Wsyp migdały, olej i zamieszaj.
Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 °C przez mniej więcej 15 minut. Upieczone ciasto ostudź w formie, a potem wyjmij na deskę.
Połącz mascarpone z jogurtem i dwoma cukrami. Żelatynę namocz w 100 ml zimnej wody, aby napęczniała. Oczyść porzeczki i rozmiksuj je. Dodaj do żelatyny i ją podgrzej. Ciepłą wlej do kremu. Wokół spodu ciasta uformuj krawędź z folii aluminiowej.
Wylej krem, wygładź i wstaw do lodówki. Gdy stężeje, zdejmij folię. Ubij na sztywno śmietanę z cukrem i rozsmaruj ją na stężałym kremie porzeczkowym. Pokrój ciasto i udekoruj porzeczkami.
Czas przygotowania: 60 minut. Cena porcji: ok. 5 zł. Kalorie: porcja 282 kcalŹródło: Na żywo