Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Lukrowane pierniczki"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej sztuki 0,60 zł
Ciasto. W garnku umieszczamy masło i miód. Podgrzewamy, ciągle mieszając, do rozpuszczenia się obydwu produktów. Suche mieszamy, wlewamy letni miód z masłem i likier migdałowy. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Klejące się, o miękkiej konsystencji ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na 60 minut. Po tym czasie wykładamy na posypaną mąką stolnicę. Wałkujemy na grubość około 1 cm, po czym foremkami wycinamy ciasteczka.
Układamy w dość dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na 12–15 minut wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170oC.
Lukier. Ucieramy cukier puder z wodą i sokiem z pomarańczy do uzyskania błyszczącego lukru. Smarujemy ciepłe ciasteczka i studzimy.Źródło: Rewia