Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne ciasto na bazie maku, sera, bakalii i galaretki
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 23
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 61
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 18
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 305
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 23
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 61
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 18
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 305
Składniki
Mak zalej wrzątkiem, gotuj na małym ogniu przez około kwadrans. Odstaw na dwie godziny do ostygnięcia. Następnie odsącz na sicie. Zmiel trzy razy.
Galaretki rozpuść w dwóch oddzielnych naczyniach, dodając o połowę wody mniej niż wskazano na opakowaniu. Odstaw galaretki do stężenia.
Żelatynę rozpuść w małej ilości wrzątku.
Z cukru, wody i posiekanej wanilii ugotuj syrop. Do gorącego syropu dodaj zmielony mak. Wymieszaj. Ostudź.
Serki homogenizowane utrzyj z żółtkami (sparz je wcześniej wrzątkiem) i cukrem pudrem, a następnie stopniowo wlewaj ostudzoną żelatynę. Cały czas mieszaj.
Masę serową, rodzynki i posiekane migdały dodaj do zimnego zmielonego maku.
Stężałą galaretkę pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z masą serowo-makową. Przełóż do okrągłej tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Udekoruj na wierzchu orzechami, migdałami i morelami. Wstaw do lodówki.