Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mazurek bezowy ze Szczytna"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 13
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 414
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 878
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 13
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 414
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 878
Składniki
Przygotuj spód: mąkę przesiej na stolnicę, dodaj resztę składników. Zagnieć ciasto. Chłodź je 30 minut. Potem rozwałkuj na prostokątny placek. Ułóż go na blasze przykrytej pergaminem. Piecz ok. 25 minut w 180 st.
Beza: z 26 dag cukru oraz 60 ml wody ugotuj syrop. Białka ubij, pod koniec dosyp resztę cukru. Cienkim strumieniem wlej syrop. Bezę ubijaj 5–8 minut. Masę bezową przełóż do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciśnij kratkę na upieczony spód. Wokół brzegów placka zrób bezową obwódkę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 120 st. Bezę susz ok. 2 godzin.
Ze składników masy ugotuj gęsty budyń. Nałóż go w otworki w bezowej kratce.Źródło: Tina