Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy przychodzi ochota na coś słodkiego, najprościej i najszybciej zrobić muffinki. Przepis podstawowy, zawsze można urozmaicić. Wystarczy dodać, jeden inny składnik i już mamy całkiem nowe babeczki. Wszystko zależy od wyobraźni. U mnie, tym razem, innym składnikiem jest kawa.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie. Zostawić do przestudzenia. Do miski wsypać składniki sypkie. Wymieszać. Dodać składniki mokre. Zmiksować, żeby wszystko się połączyło.
Tak przygotowane ciasto, przełożyć do foremek na muffinki, wyłożonych papilotkami, do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 170 stopni, około 30 minut.
Przygotować lukier. Kawę wymieszać z cukrem. Dodać mleko i mieszać do powstania gładkiego lukru. Czekoladę, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wystudzone muffinki, polać lukrem kawowym i posypać utartą, białą czekoladą.