Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzechowo - czekoladowy przekładaniec to bardzo szybkie do zrobienia ciasto, które nie wymaga ani dużej ilości składników, ani specjalnych umiejętności. Za to ładnie wygląda i pysznie smakuje. Bazą do tego ciasta jest błyskawiczne ciasto orzechowo- migdałowe, które upiekłam w mikrofali w ciągu niecałych trzech minut. Przełożyłam je budyniem o smaku czekoladowym i oblałam gorzką czekoladą.
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 15
Bardzo lubimy chińszczyznę - często zwiedzamy różne restauracje i bary w posz...
Odsłon: 23688
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20255
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 15
Bardzo lubimy chińszczyznę - często zwiedzamy różne restauracje i bary w posz...
Odsłon: 23688
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20255
Składniki
Jajko wybiłam do miseczki i roztrzepałam widelcem. Dodałam do niego mleko i olej i jeszcze raz wymieszałam, żeby uzyskać jednolitą konsystencję. W drugiej misce wymieszałam mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia i cukier puder. Składniki sypkie przesypałam do mokrych, czyli jajka z mlekiem i olejem. Wszystko wymieszałam łyżką do połączenia składników i przelałam do foremki silikonowej (małej keksówki o wymiarach ok. 6x16cm). Ciasto wstawiłam do mikrofali i piekłam niecałe 3 minuty na mocy 750W. Czas pieczenia będzie jednak zależał od rodzaju i mocy mikrofali, więc trzeba sprawdzić. Można też w trakcie pieczenia sprawdzić po prostu patyczkiem. Musi być suchy. Upieczone ciasto wyjęłam z mikrofali i pozostawiłam do wystygnięcia. Wystudzone ciasto przekroiłam na 3 blaty. Szklankę zimnego mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam budyń, cukier, mąkę i kakao rozpuszczalne. Mieszankę wlałam na gotujące się mleko i ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Do ugotowanego budyniu dodałam zimne masło i mieszałam budyń, aż masło całkowicie się ropuściło i połączyło z budyniem. Gorącym budyniem przełożyłam ciasto. Budyniu trochę zostało, bo zrobiłam tylko dwie warstwy kremu. Można dać jeszcze trzecią na wierzch. Złożone ciasto odstawiłam do lodówki do schłodzenia.Mleko podgrzałam i wrzuciłam do niego połamaną na kawałki czekoladę gorzką. Można użyć mlecznej lub zmieszać obydwie. Odczekałam chwilę, a następne wymieszałam wszystko na jednolitą polewę, którą posmarowałam ciasto z wierzchu i po bokach. Ciasto ponownie schłodziłam w lodówce do zastygnięcia polewy. Przed podaniem ciasto pokroiłam na plastry.