Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Piernik w czekoladzie"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 140
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4962
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2333
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 140
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4962
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2333
Składniki
Masło utrzyj z cukrem, miodem i żółtkami. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Do gładkiej masy wsyp przyprawę piernikową oraz drobno posiekane orzechy ze skórką pomarańczową. Dolej rum, dodaj pianę ubitą z białek i całość delikatnie wymieszaj.
Przełóż masę do natłuszczonej formy, posypanej tartą bułką i wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piecz ciasto około 70 minut.
W rondelku, w kąpieli wodnej, rozpuść rozdrobnioną czekoladę z posiekanym masłem. Wymieszaj z rumem.
Upieczony, lekko przestudzony piernik polej ciepłą polewą i udekoruj według uznania.Źródło: Kurier TV