Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wystarczy do kruchego ciasta dodać trochę przyprawy piernikowej, a będziemy mieć aromatyczne, pachnące świętami ciasto. Do ciasta możemy użyć gotowych jabłek – ja jednak zawsze przygotowuję je sama. Nie ma jak domowe :) Z dużą ilością jabłek - tak jak lubi mój mąż :)
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 58
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 94
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3709
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 34
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 145
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 58
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 94
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3709
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 34
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 145
Składniki
Z mąki, śmietany, cukru, przyprawy do piernika oraz margaryny zagniatamy kruche ciasto. Odstawiamy na chwilę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę jabłkową. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na patelnię i chwilę podsmażamy. Dodajemy cukier, galaretkę cytrynową i mąkę ziemniaczaną - mieszamy i smażymy do momentu aż cała woda odparuje.
Tortownicę (średnica 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie rozkładamy połowę kruchego ciasta i podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na podpieczone ciasto wykładamy masę jabłkową, a na górze kruszymy drugą połowę ciasta. Pieczemy ok. 45 min., aż kruszonka lekko się przyrumieni. Ciasto studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce. Posypujemy cukrem pudrem.