Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Puchar jogurtowo-owocowy"
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 23
Bardzo lubimy chińszczyznę - często zwiedzamy różne restauracje i bary w posz...
Odsłon: 23692
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20261
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 23
Bardzo lubimy chińszczyznę - często zwiedzamy różne restauracje i bary w posz...
Odsłon: 23692
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20261
Składniki
W rondlu zagotuj 750 ml wina z cukrem i 800 ml wody. Włóż 6 nektarynek. Dociąż je talerzem, aby były przykryte płynem. Gotuj na małym ogniu 12 minut. Wyjmij je, ostudź, po czym obierz i pokrój w cząstki. Odlej tyle płynu, by w rondlu został litr. Wrzuć żelatynę, wymieszaj i wstaw do lodówki. Mieszaj od czasu do czasu, aby galaretka nie stężała.
Na sos przełóż jogurt do rondla. Dodaj cukier, 1/2 szklanki śmietany i esencję. Podgrzewaj na małym ogniu 3-5 minut, aby cukier się rozpuścił. Dodaj namoczoną żelatynę. Zdejmij rondel z ognia i odstaw, aby sos ostygł (20 minut). Mieszaj od czasu do czasu. Dodaj resztę śmietany i wymieszaj.
Ciasto porwij na małe kawałki. Wrzuć połowę do dużej szklanej misy i skrop winem. Przykryj połową sosu jogurtowego i wstaw do lodówki na godzinę (resztę sosu też). Następnie rozłóż połowę galaretki i nektarynek. Wstaw do lodówki na godzinę. Powtórz warstwy raz jeszcze i wstaw najlepiej na całą noc do lodówki. Udekoruj cząstkami świeżych nektarynek oraz posiekanymi pistacjami.Źródło: Olivia