Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Puszysty jabłecznik „nocny”"
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 452
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 138
Lubisz grzyby i poza sezonem tęsknisz za ich smakiem? Skorzystaj z rewelacyjn...
Odsłon: 1451
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 452
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 138
Lubisz grzyby i poza sezonem tęsknisz za ich smakiem? Skorzystaj z rewelacyjn...
Odsłon: 1451
Składniki
Przepis przysłała Ewa Zychewicz z Biesiekierza
kg mąki, 10 dag drożdży, 2 szklanki cukru, 6 jajek, 2 szklanki oleju, sól, 3 szklanki mleka, 8 jabłek, 2 łyżki przyprawy do jabłecznika.
Kruszonka: 40 dag mąki, po 20 dag masła i cukru.
Cukier wsyp do miski, wkrusz drożdże. Jajka roztrzep, wlej do miski, na nie wylej mleko i olej. Składników nie mieszaj, przykryj, wstaw do lodówki na noc. Rano dodaj mąkę i szczyptę soli, dokładnie wyrób. Ciasto przelej na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Posyp przyprawą do jabłecznika, wyłóż na cia sto.
Kruszonka: połącz, zetrzyj na ciasto. Odstaw na ok. 20 minut. Blachę wstaw do zimnego piekarnika. Piecz ok. 50 minut w temp. 160°C.Źródło: Chwila dla Ciebie