Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik ma różne oblicza. Wolisz ten ciężki, wilgotny, lekko kwaskowy? Czy kremowy i lekki jak puch? Jeśli preferujesz drugie rozwiązanie, puszysty sernik z mlekiem w proszku to propozycja idealna dla ciebie! Dosłownie rozpływa się w ustach.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 486
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1592
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 77
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 165
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 386
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 110
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 486
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1592
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 77
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 165
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 386
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 110
Składniki
W rondelku rozpuść masło w śmietance na wolnym ogniu. Odstaw do przestudzenia. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na kogel-mogel. Do utartych żółtek dosyp budyń i mleko w proszku. Połącz z przestudzoną śmietanką i zmiksuj do połączenia składników. Połącz powstałą masę z twarogiem i wymieszaj tak, by była idealnie gładka. Ubij białka i delikatnie połącz z masą serową.
Natłuść tortownicę o średnicy około 26 cm. Przelej do niej masę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C (środkowy poziom). Piecz około 60-70 minut. Delikatny sernik ma skłonność do przypiekania się z wierzchu. Jeśli nazbyt się zarumieni, przykryj go folią aluminiową (zrób to bardzo szybko, żeby nie wystudzić piekarnika). Przypiekaniu się puszystego sernika z mlekiem w proszku zapobiegnie też wstawienie na dno piekarnika naczynia żaroodpornego wypełnionego wodą.
Po zakończeniu pieczenia pozostaw sernik w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Gdy sernik wystygnie, możesz przyprószyć go z wierzchu cukrem pudrem. Najsmaczniejszy jest na drugi dzień po upieczeniu.