Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a przepis może być stosowany jako podkład pod sernik lub szarlotkę, jeśli dodamy całe jaja i nie dodamy śmietany.
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 258
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 10
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 79
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 5021
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 258
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 10
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 79
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 5021
Składniki
Przesiej mąkę, dodaj proszek, cukier + waniliowy, miękkie tłuszcze, śmietanę i żółtka. Zagnieć delikatnie ciasto do gładkiej konsystencji. Owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Wysmaruj sobie blaszki tłuszczem, nagrzej piekanik do 130 stopni. Ciasteczka się krótko pieką, więc ta temp będzie odpowiednia.
Zagnieć jeszcze raz krótko ciasto, rozwałkuj i twórz wzory na jakie masz ochotę. Ciasteczka rosną w trakcie pieczenia, dlatego proponuję grubość pół centymatra w stanie surowym ;-)