Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ryba w sosie z piernikiem"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Składniki
Filety z ryby opłucz, osusz, starannie natrzyj solą, a następnie włóż je przykryte na 2 godz. do lodówki. Włoszczyznę oraz cebulę oczyść, zalej 3 szklankami wody, dodaj przyprawy i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Gotowy wywar odcedź.
Filety ryby włóż następnie do dużego, płaskiego garnka, zalej przecedzonym wywarem warzywnym, po czym gotuj je przez około 10 minut na bardzo małym ogniu.
Po tym czasie filety ostrożnie wyjmij, pokrój je na porcje, przełóż na papier do pieczenia, po czym połóż na blasze w rozgrzanym piekarniku. Podpiecz w taki sposób przez parę minut (ryba stanie się lekko chrupiąca).
Zrób sos: piernik zetrzyj lub pokrusz, namocz w piwie. Wywar odparuj i przestudź. Z masła i mąki zrób białą zasmażkę, rozprowadź chłodnym wywarem. Dodaj pokrojone śliwki.
Wymieszaj z piernikiem w piwie. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na końcu dodaj 2 łyżki miodu, sok, skórkę z cytryny, dopraw solą. Przed podaniem sos podgrzej. Polej opieczoną rybę. Posyp płatkami migdałowymi.
Rada: Do sosu piernikowego możesz użyć też zwykłych pierniczków, np. Katarzynek (bez lukru). Powinny być czerstwe. W kuchni staropolskiej do karpia bardzo często podawano też sos szary. Dodawano do niego kilka kropel krwi karpia.Źródło: Świat kobiety