Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
…czyli ciasto czekoladowe z marcepanową szarotką.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Składniki
Czekoladę /100 g/ rozpuszczam w kąpieli wodnej. Odstawiam do przestudzenia. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza. Formę do pieczenie natłuszczam delikatnie. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję cukier, ekstrakt i żółtka jaj. Ucieram. Dodaję przestudzoną czekoladę i miksuję dalej. Migdały siekam i mieszam z masą czekoladową. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Łyżką mieszam z masą czekoladową. Przekładam do formy. Piekę 30-35 minut. Upieczone ciasto odstawiam do całkowitego przestudzenia.
Z masy marcepanowej formuję szarotkę. Odstawiam na bok. Czekoladę /100 g/ roztapiam w kąpieli wodnej. Smaruję nią wierzch przestudzonego ciasta. Płaską, wypukłą stroną łyżki formuję delikatne kolce /dotykam i odrywam szybko rękę/. Układam szarotkę. Posypuję ja wiórkami kokosowymi.