Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam serniki i ciągle szukam nowych smaków. Ostatnio zasmakowałam w ciasteczkach cantuccini. Postanowiłam sprawdzić, jak będą smakowały w serniku. Smakowały. I to bardzo. :)
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 293
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 415
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 801
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 293
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 415
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 801
Składniki
Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
200g ciastek cantuccini pokruszyć drobno (ale nie na pył) w blenderze. Masło rozpuścić i jeszcze ciepłe połączyć z ciastkami. Masą wyłożyć dno tortownicy, lekko dociskając. Wstawić do lodówki.
Twaróg zmiksować krótko z mascarpone, dodając cukier puder, jajka, ajerkoniak i budyń.
Pozostałe ciastka (150g) połamać i wmieszać do masy serowej. Masę przełożyć do tortownicy. Sernik piec ok. godziny. W połowie czasu pieczenia można go przykryć folią aluminiową, aby się za bardzo nie przyrumienił. Po upieczeniu pozostawić na ok. pół godziny w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyjąć i ostudzić całkowicie. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Czekoladę połamać i rozpuścić razem z olejem w kąpieli wodnej. Pokrojone migdały uprażyć na suchej patelni. Czekoladą posmarować sernik i ozdobić migdałami.